6. vydání FOCUSmagazine 5. vydání FOCUSmagazine 4. vydání FOCUSmagazine 3. vydání FOCUSmagazine 2. vydání FOCUSmagazine 1. vydání FOCUSmagazine
1 2 3 4 5 6

Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

0 Komentáře

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura streetDavid Gaberle vystavuje své fotografie Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava se koná do 27. Února. Výstav, vernisáží a akcí kolem fotografie je v Praze opravdu hodně, proč tedy vidět tu Davidovu?

S Davidem jsem se potkal dopoledne ještě před vernisáží jeho výstavy asi 40 fotografií Prahy. A možná by se dala výstava jeho fotografií označit jako “street fotografie Prahy”. Bylo to přínosné setkání, protože jsem měl možnost se v klidu podívat na fotky, zeptat se na pocity autora a také s ním i něco nafotit.

Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018

Výstava mě oslovila v několika rovinách. První a podstatná je samozřejmě fotka. David ji má vydřenou a na výběru je to vidět - unikátní momenty a záběry prostě nemáte šanci někdy zopakovat. Navíc jeho streetové fotografie Prahy působí díky nízkému a ostrému světlu spíše jako obrazy. Jsou čisté, bez rušivých prvků a zachycují unikátní světelné a situační momenty. Jeho snaha čekat na ten správný záběr na ty správné lidi a světlo je hmatatelná. David mi odhalil, že nafotil i tisíce snímků denně a strávil tímto projektem téměř rok.

Druhá rovina je prezentační. Jen málokdy se vám totiž poštěstí vidět 20metrovou fotografii vytvořenou ze 4 projektorů a spojenou tak, že spoj jen tak nenajdete. Působí to impozantně, zejména fotografie 6:1 vlakového vagonu se stíny cestujících.

Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018

A třetí rovina dotýkající se spíše Prahy samotné. Fotografie jsou totiž příliš nekompromisní, odhalují fatální selhání pražské urbanistické strategie, pokud nějaká vůbec existuje. Ryzí zobrazení lidí, mravenečků, ve zcela nevyhovující, nefukční a socialistické zástavbě nebo infrastruktuře (například holešovické vlakové nádraží).

FOtografická Výstava David Gaberle Na Prahu, Praha 2018David Gaberle odvedl skvělou práci pro českou fotografii a pokud jeho výstava osloví širší veřejnost, i pro Prahu.

David Gaberle je ambasadorem Fujifilm X-Photographer. Výstava Na Prahu potrvá od 30. ledna až do 27. února 2018 a bude pro veřejnost otevřena zdarma každý den kromě pondělí od 9 do 21 hod v Praha Camp

 

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura street