6. vydání FOCUSmagazine 5. vydání FOCUSmagazine 4. vydání FOCUSmagazine 3. vydání FOCUSmagazine 2. vydání FOCUSmagazine 1. vydání FOCUSmagazine
1 2 3 4 5 6

0 Komentáře

Postavit sestavu vhodného stativu a hlavy není nutně záležitostí jedné značky. Díky jednotné matici 3/8 šroubu můžete podobně vybavenou hlavu použít na libovolném stativu. A tak se otevírá možnost sestavit z kombinace dvou výrobců jednu sestavu a využít tak například sezónních akcí. V tomto článku najdete recenzi stativu  GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5.

Stativ a hlava se loni přestaly vyrábět, to ale nemění nic na tom, že ještě nedávno byly v nabídce prodejců, a tak bylo možné oba špičkové produkty zkombinovat do robustní sestavy

Sestava, kterou jsem sestavoval pro kolegu fotografa je určená na focení krajiny a architektury. Proto je delší (přes 80 cm) a těžší 3,5 kg. Dodává tam fotografovi jistotu opravdu stabilního uchycení i těch nejtěžsích kombinací bojektivů a fotoaparátů.

Tuhost sestavy je dána primárně tím, že stativ je tříčlánkový a trubky mají dva palce, a má nosnost 12 kg. Ke stativu bych se nerad opakoval - recenzi stativu Giottos MT8281 už jsem publikoval tady na FOCUSCLUB.CZ Jedná se o velký uhlíkový stativ pro vyšší fotografy s nostností 12 kg, vyrobený z 6vrstvých uhlíkových trubek.

recenze stativu Giottos MT8281

Hlavu jsem vybíral poměrně dlouho, abych k tomuto kvalitnímu stativu přidal kvalitní hlavu. Stabilita sestavy se odvíjí pochopitelně od jejího nejslabšího prvku. Pro 12 kg se nejvíce hodila kulová magneziová hlava MANFROTTO MH055. Má hmotnost 1 kg a na těle celkem tři 4 ovládací prvky. Pro horizontální otáčení (panoramata, švenky), hlavní upínač koule, pro nastavení tenze hlavního upínače a zámek pro přesnou vertikální fixaci. Nejvíce toho můžete vidět na videu v této části video recenze.

Destičku jsem zvolil Q5, protože má pekně ovladatelný zámek s upínákem a tři vodováhy. Destička má průřez podle standardů Manfrotta, takže arcaswiss použít nemůžete. Upevnění objektivu je zřejmé, jednoznačné a i když jej neutáhnete upínákem, neměl by vám vyjet z hlavové destičky.

Videorecenze, ukázky stativu GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5

Pozitiva a negativa hlavy MANFROTTO MH055

Hlava je robustní a výborně dimenzovaná. Všechny prvky běhají správně a plynule. Koule není zapouzdřená. Výhradu bych měl k velikosti a uspořádání ovládajích prvků. Pro větší ruku nebo fotografa v rukavicích je někdy problém nastavit správně tenzi, protože ovládací šroubek se třemi křídly je moc maličký. Takže se nakonec v zimě raději uspokojíte s jedním nastavením. Vysouvací zámek pro destičku funguje bezvadně a jeho chod je čistý a jistý, nemůže destičku s objektivem špatně zasunout, buď vjede do zámku správně nebo nikoliv. Není tam možnost omylu.

recenze kulové hlavy Manfrotto MH055 Q5

recenze kulové hlavy Manfrotto MH055