6. vydání FOCUSmagazine 5. vydání FOCUSmagazine 4. vydání FOCUSmagazine 3. vydání FOCUSmagazine 2. vydání FOCUSmagazine 1. vydání FOCUSmagazine
1 2 3 4 5 6

120 a 160 miliónů - tyto dvě čísla nemají zatím konkurenci

0 Komentáře

Canon vyrobil 160 miliónů objektivůKdyž Canon uřezal větev pod manuálními objektivy FD, svět se teprve učil s automatickým ostřením fotografovat. Všechno se ale záhy změnilo. Zatímco Nikon táhl za sebou tíhu zpětné kompatibility s manuálními objektivy, Canon všechno zavřel a veškerou energii vrhnul na AF a objektivy s vlastními AF motorky - vzniknul Canon EOS a bajonet EF.

Dvě čísla tohoto léta 110 a 160.

Dvě zásadní čísla celého trhu s fotoaparáty.

První udává, kolik Canon prodal fotoaparátů EOS EF s autofokusem.

Druhé udává, kolik Canon prodal objektivů pro EOS.

110 miliónů - tolik fotoaparátů EOS vyrobil Canon do března 2023 od roku 1987, kdy uvedl na trh první fotoaparát Canon EOS s výměnnými objektivy a autofokusem, tedy automatickým ostřením s ostřícím motorkem v objektivu. Jen podotknu, že dnes si bez autofokusu neumíme představit fotografování, protože ostření na oko s takovou precizností je jen jedinou možností, jak s ultrasvětelnými objektivy s clonou až f/1.2 nebo f/1.4 vůbec správně zaostřit.

Canon EOS 650 EF bajonet

Stojí za to si připomenout, že hloubka ostrosti s objektivem 85 mm f/1.4 je při focení portrétu na 2 metry jen 5 mm(!!!).

Canon udělal tehdy zcela klíčové marketingové rozhodnutí. Uvědomme si, že nebyl jasnou jedničkou na trhu a musel podstoupit rizikové rozhodnutí a u zákazníků nepopulární rozhodnutí, že navždy opustí kompatibilitu s objektivy FD a otevře zcela novou platformu.

Když v roce 1987 přišel se zcela novým konceptem fotoaparátu z možností automatického ostření jeho přímí konkurenti jako Nikon, Olympus nebo Minolta zatím pracovali pouze s manuálními objektivy. Musíme si připomenout, že to bylo období, kdy prezidentem byl Ronald Reagan, kdy se objevily filmy jako Hříšný tanec nebo Robocop, tedy doba před revolucí ve východních zemích Evropy.

Canon přišel se systémem, který nazval EOS (Electro-Optical-System) a technicky to znamenalo, že přestal používat ve svých nástupnických fotoaparátech manuální objektivy bajonetu FD. Clona a autofokus se nastavovaly elektronicky pouze z fotoaparátu (ovládacími kolečky) a na objektivu nebyl ani clonový ani ostřící kroužek (podobně jako G objektivy Nikonu). Skončila tak éra platformy manuálního Canonu.

Automatické ostření na bajonetu EOS EF mělo ve srovnání s konkurencí obrovskou výhodu v tom, že jednak používalo větší bajonet, což umožnilo Canonu vyrábět objektivy s velmi nízkou clonou (tedy s velmi vysokou světelností) a současně přenést pohon z těla fotoaparátu do objektivu díky motorku, který byl umístěn v těle tubusu objektivu. Bohužel také platilo, že neexistovala zpětná kompatibilita. Nelze bez redukce nasadit objektivy FD na bajonet EF.

Říká se, že tento krok byl více revoluční, protože okamžitě ukončil FD větev fotoaparátů Canonu a poslal ji do propadliště dějin. Nikon například pokračoval v podpoře manuálních objektivů a o jeho přístup se říká, že byl evoluční.

Číslo, které si připomínáme, ovšem znamená, že od roku 1987 Canon vyrobil 120 milionů těl fotoaparátů a 160 miliónů objektivů EF. Celá desetiletí se pohybuje na špici a ukazuje se, že jeho revoluční strategie byla správná.

Na počátku éry digitálních zrcadlovek představil Canon v září 2003 Canon EOS 300D (EOS Digital Rebel nebo EOS Kiss Digital v jiných regionech světa), což byla jeho první digitální zrcadlovka. Zmínit musíme pochopitelně řadu 5D, který znamenala fenomenální úspěch, protože se jednalo o první dostupný fullframe digitální fotoaparát a znamenal přelomový zlom na trhu.

Canon EOS 5D (classic)

Upozornit musím také na konkurenci. Vzpomínám si jako dnes, kdy Nikon tvrdil, že odchází z trhu fullframe fotoaparátů a vypadalo to, že zůstane u výroby pouze čipů APS-C (menší obdoba fullframe). Ale nakonec se tam vrátil, což bylo jenom dobře pro nás zákazníky.

Generace Canon 5D pokračovala dále Mark II, Mark III, Mark IV. V současnosti samozřejmě můžeme hovořit o tom, že historie pokračuje na platformě digitálních fotoaparátů ovšem už bez zrcadla. Zde končí také vývoj a dále už pokračuje řada bezzrcadlovek EOS R kompatibilní zpětně se všemi objektivy EOS EF (použitím jednoduchého konvertoru za dva tisíce). Řada bezzrcadlovek startovala v roce 2018. Díky tomu si společnost Canon udržela vedoucí postavení na trhu digitálních zrcadlovek po dobu 20 let, a sice od roku 2003 do roku 2022.

Jen představa, co se ve světě válí objektivů 160 miliónů EF skvělé kvality za rozumné peníze mi napovídá, že spousta z nich se udrží mezi námi ještě dlouho.

Jinak do Canonu posíláme samozřejmě gratulace.