6. vydání FOCUSmagazine 5. vydání FOCUSmagazine 4. vydání FOCUSmagazine 3. vydání FOCUSmagazine 2. vydání FOCUSmagazine 1. vydání FOCUSmagazine
1 2 3 4 5 6

1. letošní CanonClub fotopivo

0 Komentáře

CanonClub fotopivoMilí Canonisti, v úterý 21. února se konalo 1. letošní CanonClub fotopivo. Sešli jsme se v hospůdce Jamajka na Smíchově v Praze, abychom si popovídali a vyměnili zkušenosti o fotografování a osahali si Canon RF novinky. Bylo super se s vámi potkat a pokecat!

0 Komentáře

Nový fotoaparát bezzrcadlovka Canon EOS R8Minulý týden oznámil Canon celosvětově nové modely dvou fotoaparátů řady EOS R - EOS R8 -  plnoformátový 24mpixelový bez stabilizace s malou baterií a EOS R50 - APS-C maličký na hraní. Popíšu tady základní parametry EOS R8, ale chci také odpovědět na otázku, jaký typ zákazníků si tento model najde.

0 Komentáře

Výstava Omakžiky Antonín KratochvílVýstava Antonína Kratochvíla s názvem Okamžiky bude zahájena 30. června v Muzeu Napajedla. 30. června bude probíhat také od 18 hodin vernisáž a výstava potrvá do 14. září 2022.

Více informací najdete na muzeijní stránce.

0 Komentáře

O fotografování zvířat v divoké přírodě můžeme v současném koronáči docela tak akorát jen snít, ale přesto by stálo za to si připomenout momenty ze spolupráce fauny a fotografů. Na sociální síti Twitter proběhla nedávno zveřejňování zábavných focení s fotografy. Připravil jsem pro vás některé z nich.

Jindřich Štreit vystavuje virtuálně v galerii

0 Komentáře

Virtuální Výstava Jidřich ŠtreitV době pandemie je obtížné se dostat na nějakou kulturu nebo výstavu. Ve fotografii to platí také, takže fotografických výstav je poskrovnu a výstvní sítě buď odkládají termíny nebo výstavy kompletně ruší. Je pochopitelné, že se objevují vlaštovky ve formě virtuálních výstav. Navštívit je můžete kdykoliv a odkudkoliv.

0 Komentáře

Quintin Lake fotografoval pobřeží Velké Británie rozhovorČeský rozhlas přinesl rozhovor s fotografem, který si zaslouží naši pozornost. Původně architekt se vydal na pětiletou pouť zakončenou v polovině září. Quintin Lake putoval po pobřeží Velké Británie a Skotska se stanem a dvaceti kilogramy jídla, satelitním telefonem, pitím a fotovýbavou. Fotil nejvíce ráno a večer a po pěti dnech se uchýlil do ubytování, aby se vysušil a dobil baterie. Svůj příbeh vypráví v Českém Rozhlase.

Odhalena roadmapa výrobce blesků Godox

0 Komentáře

Blesk Godox AD1200ProSpolečnosti Godox unikly informace o připravovaných novinkách z oblasti fotografických blesků. Dřívější modely o výkonu 200, 400 a 600 Ws budou nyní doplněny o výkony 300 a 1200 Ws.

0 Komentáře

Když jsem v roce 2014 založil malou skupinu na Facebooku Černobílá fotografie, myslel jsem si, že to je jen pro blízkou skupinu fotografů. Dnes jsou nás 4000 a hemží se to tam spoustou zajímavých fotografií a fotografů. A hlavně bohatou diskuzí.

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

0 Komentáře

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

0 Komentáře

návod jak si vyrobti vlastní reflektor magnumNápad vyrobit si vlastní reklektor Magnum pro mé studiové světlo založené na Bowens bajonetu přišel v okamžiku, kdy jsem zjistil, že takový reflektor stojí i 6000 korun, a některé značkové i 14 000 korun. U pasivních věcí se snažím maximálně šetřit, takže mé rozhodnutí padlo v okamžiku, kdy jsem ve skladu našel vhodného kandidáta na úpravu - halové stropové svítidlo.V tomto článku najdete návod, jak na to. Včetně všech dokumentačních fotografií.

1 Komentáře

Fotografické knihy ve slevě koronakrizeZapřísáhnul jsem se, že už nebudu po tolika stěhováních s desítkami bananových krabic plných knih kupovat papírové knihy. Slib jsem dodržoval pět šest let, docela úspěšně. Teď - v tuto dobu v době karantény - jsem jej porušil, je totiž ideální doba nakupovat fotografické papírové knihy, protože vydavatelé masivně zlevňují tituly i 10 let staré, ale přesto cenné. A kromě toho, že pomůžete sobě, pomůžete také jim, a to se cení.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

0 Komentáře

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Recenze a praktický test bateriových blesků GODOX AD600B

0 Komentáře

Recenze blesku GODOX AD600B Fotoexpedice Toskánsko glamour fashion Martin Kamín

"Vem si s sebou alespoň 600 Ws", radili mi. Asi to pravidlo znáte také. 600 Ws je totiž výkon, který by měl přesvítit slunce v létě vysoko na obloze. Myslím, že recenzované bateriové blesky GODOX to dokázaly a výsledky z mé Fotoexpedice do Toskánska na focení Glamour a Fashion se povedly. Ale postupně.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

0 Komentáře

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

1 Komentáře

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Fotografický film KODAK T3200MAX se vrací zpět

1 Komentáře

Legendární film KODAK P3200TMAX se vracíFotografický film KODAK PROFESSIONAL T-MAX P3200 Film / P3200TMZ vyniká zejména při scénách s minimem okolního světla. Jedná se o vysoce citlivý film s jemným zrnem. Použijete jej pro focení akčních záběrů, díky vysoké citlivosti budete moci fotit z ruky, a nebo na ulici v místech s minimem světla. Hlavně v situacích, kdy nemůžete použít blesk.

Fotovýstava: David Gaberle Na Prahu Prahy fotografické

0 Komentáře

FOtovýstava David Gaberle Na Prahu Praha architektura streetDavid Gaberle vystavuje své fotografie Prahy v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava se koná do 27. Února. Výstav, vernisáží a akcí kolem fotografie je v Praze opravdu hodně, proč tedy vidět tu Davidovu?

0 Komentáře

Výstava fotografa Jaromíra Funke, kurátorem je Vladimír Birgus, výstavní síň Leica Gallery PrahaJaromír Funke vystavuje v Leica Gallery a stojí za to se tam podívat. Jeho abstraktní fotografie můžete vidět úplně poprvé.Výstava vznikla za podpory dcery Jaromíra Funkeho za kurátorství Vladimíra Birguse.

 

Prodeje kompaktních fotoaparátů padají; slevy na dohled?

0 Komentáře

Když se před několika lety objevila první varovná čísla z analytických firem o poklesu prodejů fotoaparátů (všech), bylo zcela zřejmé, že pokud výrobci rychle nezareagují, jejich propad se bude dále prohlubovat. Nestalo se a kategorie kompaktních fotoaparátů je pod drtivým tlakem Apple iPhone a Samsung S7...

0 Komentáře

Fotografické výstava Karla Cudlína v Praze v galerii Václava Špály 2016Výstava Karla Cudlína na Národní v Galerii Václava Špály bude otevřena ještě do 28. srpna. Kdo jste na ní ještě nebyl, určitě běžte, kdo jste byl, běžte znova. Stojí to za to a stojí za to jeho černobílou fotografii studovat a vidět. 

0 Komentáře

Časopis zdarma LEE Filters xposureAno, je to firemní plátek firmy LEE filters, ale na druhou stranu je dobré se udržovat v obraze a také se učit od jiných fotografů. Zatímco filtry a objektivy jsou desetiletí stejné, techniky fotografování a zpracování fotografií se neustále vyvíjejí. Navíc je časopise zcela zdarma, proč se nepoučit?

0 Komentáře

Tak si tipněte. Za kolik získáte full frame, A2 tiskárnu, univerzální objektiv, papíry, fotobatoh a ještě kartu v ČR? A za kolik ji dostanete ve stejné sestavě v USA? Největší prodejce v USA v New Yorku B&H nabídl výhodný balík s velkou profi foto tiskárnou, ale ještě k tomu cashback. Nabídka platí do 30.4. Kdybych tam bydlel, neváhal bych.

Návod: Jak zálohovat fotografie na pevné disky

3 Komentáře

JAK ZÁLOHOVAT fotografie na pevné diskyK tomuto článku mě přivedla dlouhá, bolestná cesta testování, zkoušení a laborování, slepých uliček a krachů. Najdete tady návod, jak mít fotografie vždy k dispozici a jak je mít spolehlivě zálohovány. Samozřejmě lze tento postup použít pro zálohování i jiných digitálních dat.

Jak se vyrábí FUJIFILM X-T10, video

0 Komentáře

Video, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10 pohled do továrny

Nahlédněte do továrny, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10. Tento robustní fotoaprát může použít závěrku a 1/32000 sekundy, má 16 megapixelový čip a rychlost snímání 8 snímků za sekundu.
 
 
 

0 Komentáře

Jak vytvořit největší panorama na světě

Do Guinnessovy knihy rekordů  Guinness World Record bylo zapsáno největší panorama vytvořené fotografy v pohoří Mount Blanc v naší Evropě. Skupina fotografů in2white nafotila ve výšce 3500 m.n.m. celkem 365 gigapixelů, celkem potřebovali udělat 70 tisíc fotografií v minus 10 stupních.

0 Komentáře

PRODUCTS INSPIRATION SUPPORT ABOUT OUR WORLD MY HASSELBLAD Hasselblad Masters' Competition Lars Van De Goor, Winner 2016 Landscape/NatureHasselblad Master of Photography představila deset vítězných snímků, podívejte se na všechny vítězné fotografie.

Zpověď Jana Šibíka: mé fotky nikdo nechce

0 Komentáře

Jan Šibík By Martin Kozák (Own work) [Public domain], via Wikimedia CommonsKdyž řekla redakce Reflexu Janu Šibíkovi, že nemá v redakci místo na fotoreportéra na plný úvazek, mnozí se podivili. Na druhou stranu to bylo logické. Dnes si každá redakce může za pár dolarů koupit z agentur fotografii, a na výběr má navíc přehršel možností, žánrů, kvality, aktuálnosti a CENY. Nakonec se sice Jan vrátil do redakce Reflexu na částečný úvazek, ale přesto to vypovídá o erozi fotografické žurnalistiky. Jeho fotky už ale nikdo nechce, jak sám smutně říká.

0 Komentáře

Robert Scoble from Half Moon Bay, USA - Annie Leibovitz at her SF exhibitionOd roku 1964 existuje tradice a výzva nejlepším fotografům: firma Pirelli najme nejlepšího z nich v daném roce a ten pro ni nafotí prestižní kalendář na další rok. Letos si Pirelli vybrala známou a exkluzivní Annie Leibovitz. Ovšem výsledek vzbudil rozruch, protože nový kalendář roku 2016 naprosto vybočuje z tradice.

Utajená funkce v Lightroom, zatím nezveřejněná. Kdy bude?

0 Komentáře

V našem posledním komentovaném článku k uvedení Adobe Lightroom CC a Adobe Lightroom 6 jsme zatím nekomentovali jednu schopnost/vlastnost, o které se zatím pouze mluvilo, ale Adobe ji do této nové verze nezařadilo. Jedná se o ostranění tzv. oparu z fotografií, tedy dodání kontrastu a barevnosti do fotografií, které jsou jakoby v oparu nebo zamlžené. V článku je video.

0 Komentáře

Tyler Hicks/The New York TimesNa konci roku se vždy bilancuje a v této souvislosti se vynořují také nejlepší fotografie uplynulého roku. Jeden takový katalog jsem objevil u The New York Times a najdete v něm 100 nejlepších fotografií roku 2014 podle jeho obrazových redaktorů.